Jamulus Koor Nederland

Live online zingen met Jamulus

(Deze pagina is in Retro-stijl, sorry voor de liefhebbers van Wordpress e.d. :-)


Jamuluskoor was een kort project in tijdens de 1e Lockdown van 2020 toch samen te kunnen zingen. Inmiddels zijn er meer koren die zich hier mee bezig houden, en ligt dit project weer stil. Er is momenteel nog wel het internationale Jamulus Chamber(s) Choir. Meer informatie op Facebook (een internationaal forum over dit onderwerp), en in video's die ik heb gemaakt: 1. Jamulus - uitleg en installatie en 2. Jamulus gebruiken , 3. Jamulus: dirigeren en organisatie. Bij de video's staan in de begeleidende tekst nog meer links met uitleg. Er waren ook andere projecten om via Jamulus samen te zingen, zoals dit kerstproject.
en projecten bij Huismuziek, en bijvoorbeeld een Beatles zangmiddag met Jamulus. Info vind je op Jamulus events op Facebook.


De Coronacrisis nodigt ons uit tot creatieve oplossingen. Na experimenten met een internationaal koor dat met weinig vertraging samen zingt via het programma Jamulus, wilden we ook in Nederland proberen mensen op deze manier dichter bij elkaar te krijgen. Voorlopig gaat het om losse repetities met steeds specifiek repertoire om te wennen aan dit nieuwe medium en ondertussen elkaars stemmen weer live te kunnen horen. We willen natuurlijk liefst allen gewoon zingen zoals we gewend waren. Totdat dit weer mogelijk is, zoeken we naar oplossingen. Over de vertraging met zingen: In een repetitieruimte is het redelijk normaal om met 30 milliseconden vertraging op elkaar te reageren, dit kan je ook bereiken met een goede Jamulus-verbinding.

Aanmelden kan via de mail: (of een bericht via facebook) (of zie homepage). Je krijgt dan nog wat meer info en toegang tot de Jamulus-koormap.

Het Jamuluskoor staat onder leiding van Jurriaan Grootes, hij is dirigent en zanger, en dirigeert een aantal koren van renaissance tot pop in het midden van het land, zie www.jurriaangrootes.nl

Vereisten:
- verbinding via een LAN kabel met internet, wifi is onhandig (dat geeft een onbetrouwbare vertraging) als je dit niet hebt, kan je in Jamulus meeluisteren, en jezelf op zacht zetten, je hoort dan wel de rest van het koor, en kan je eigen stemsoort desgewenst harder zetten

- laptop, pc, mac, linux kan allemaal

- koptelefoon en als je hebt een externe microfoon. Voor windows zal je wellicht ASIO4ALL moeten downloaden. De ervaring is dat de "oortjes" van je telefoon (met ingebouwde microfoon) het al aardig doen. Een koptelefoon, microfoon en geluidsinterface is natuurlijk nog mooier, of een USB-mic.

- het programma installeren en goed uitproberen voordat de repetitie begint, anders gaat de repetitie op aan helpdesk spelen. Ook van tevoren een soundcheck doen op verschillende servers en omstandigheden, zie ook de instructie in dit zip-bestand.

links: https://sourceforge.net/projects/llcon/files/ (het programma)
voor windowscomputers zonder geluidskaart of audio interface: http://www.asio4all.org/ ook nodig