Dichter bij Lassus - Een zangweek bij Buitenkunst

(zang - 20-27 juli 2019 Weeknr: 534)

Lassus, line engraving, possibly early 17th century)
We duiken de renaissance in aan de hand van een van haar beroemdste en meest veelzijdige componisten: Orlandus Lassus. Geboren als Belg, opgegroeid in ItaliŽ en uiteindelijk gevestigd in Beieren, heeft deze Europeaan een groot en veelzijdig oeuvre nagelaten. We zingen chansons tot motetten, van het platte soldatenlied 'Matona mia cara' tot aan de smeltende sneeuwvlokken uit de 'Lagrime di san Pietro'. Waar hedendaagse muziek qua interpretatie vaak voor zichzelf spreekt, zijn wij echter geen tijdgenoten van de renaissancemusici. In deze week dus extra aandacht voor hoe we dichter bij de renaissance komen of de renaissance dichter naar de luisteraar brengen. Voor ervaren (koor)zangers die vlot instuderen. In deze workshop is inmiddels alleen nog plek voor tenoren. Kijk ook op de workshopinfo van Buitenkunst (Randmeer) op www.buitenkunst.nl. En natuurlijk op andere pagina's van Buitenkunst.

Orlando Lassus playing spinet in Bavarian Court Chapel
Tijdens de buitenkunst week zingen we buiten en in werktenten, de week staat onder leiding van Jurriaan Grootes. Voor de overige informatie over kamperen, huurtenten, restaurant etc., zie ook het overzicht van Buitenkunst (Randmeer).

Voor het potentiŽle repertoire heb ik een overzicht gemaakt op een google-doc, hier. Dit mag van tevoren bekeken worden, dat is echter niet verplicht. Het kan ook zijn dat op basis van de bezetting er een stuk door een ander wordt vervangen, uiteindelijk bepaalt de samenstelling van het koor wat we kunnen en willen. In de week zelf krijg je dan een bundel met de bladmuziek waar we uit gaan werken, maar er blijft nog voldoende om uit te kiezen. We zullen deels als koor werken, en samen instuderen, maar ook in kleinere ensembles, en een enkele solo. Dat betekent dus wat meer zelfstandigheid. Neem eventueel een studiekeyboardje mee, of zet tijdig handige apps en bestanden op je telefoon. De hoofdmoot is echter zoals in de infotekst te lezen is voor koor.


Buitenkunst achter restaurant
Om te oefenen: bij midi-voorbeeldMidibestanden kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma, zoals VanBasco of Midiplay, zie homepage. Dit kan ook met apps op je smartphone. De partituurpdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op te slaan. Voor in de week zelf kan je bijvoorbeeld ook nog een piano-app op de telefoon zetten voor als je in kleine bezetting je toon wilt vinden :-)

Een app om midi bestanden af te spelen voor Android is bijvoorbeeld Midi sheet music, voor IOS Learn my part (niet gratis). Piano apps zijn er in vele smaken, en doen het bijna allemaal gewoon.

Repertoire-ideeŽn voor deze week
(we doen niet al het onderstaande, maar mogelijkheden te over zoals je ziet):

N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld, maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan. De indeling kan pas in de week zelf gemaakt, is afhankelijk van wat we zingen, en kan soms ook gewisseld worden. Ook het repertoire is natuurlijk afhankelijk van de soorten stemmen, vaardigheden en mogelijkheden.

Veel muziek staat al op internet, en is te vinden op www.imslp.org en op www.cpdl.org. Mocht je bewerkingen van mijn hand zoeken, Mijn arrangementen en kooredities zijn te vinden op deze site, maar ookwww.vocalpdf.nl, Meer zakelijke info bij Buitenkunst

(in 2017: Shakespeare) als onderwerp

Buitenkunst-uitvoering in de Theatertent 2011: