Liedertafel - Een zangweek bij Buitenkunst

(Buitenkunst Randmeer, 23-30 juli 2016, nr: 534)

Liedertafel tekening Naast het lied met piano bracht de Duitse Romantiek een uitgebreide ensemble- en koorcultuur voort. Zo startte Zelter zangbijeenkomsten die hij Liedertafel noemde en werd ook tijdens de latere Schubertiades veel samen gezongen. In deze week zingen we (serieus en minder serieus) repertoire uit de Duitse Romantiek, voor koor en ensemble. We werken zowel met z'n allen als in wisselende bezettingen: van gemengd koor, vrouwen- en mannenkoor, tot duetten en kwartetten. Het repertoire loopt uiteen van vocale kwartetten van Schubert tot Liebesliederwalzer van Brahms. Voor zelfstandige ensemblezangers die vlot instuderen. (Volgeboekt voor vrouwenstemmen) Kijk ook op het overzicht van Buitenkunst (Randmeer) op www.buitenkunst.nl

Tijdens de buitenkunst week zingen we buiten en in werktenten, de week staat onder leiding van Jurriaan Grootes. Voor de overige informatie over kamperen, huurtenten, restaurant etc., zie ook het overzicht van Buitenkunst (zie Randmeer).

Liedertafel Moelln rond 1900 Het repertoire zet ik van tevoren deels op mijn website, en mag van tevoren bekeken worden, dat is echter niet verplicht. Het kan ook zijn dat op basis van de bezetting er een stuk door een ander wordt vervangen. In de week zelf krijg je dan een bundel met de bladmuziek waar we uit gaan werken, maar er blijft nog voldoende om uit te kiezen. We zullen deels als koor werken, en samen instuderen, maar ook in kleinere ensembles, van duetten tot mannenkoor. Dat betekent dus wat meer zelfstandigheid. Neem eventueel een studiekeyboardje mee, of zet tijdig handige apps en bestanden op je telefoon. Bij de oorspronkelijke Liedertafel was het ook de bedoeling dat de heren uit de gegoede burgerij (ons gezelschap is iets minder select, wij accepteren ook vrouwen van stand) zelf ook met mooie ontdekkingen en voordrachten kwamen. Hier zal tijdens de week ook ruimte voor zijn. We houden ons echter aan het Duits-Romantische genre en het accent op in gezelschap zingen :-)

Schubertiade tekening door Moritz von Schwind Om te oefenen: bij midi-voorbeeldMidibestanden kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma, zoals VanBasco of Midiplay, zie homepage. Dit kan ook met apps op je smartphone. De partituurpdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op te slaan. Voor in de week zelf kan je bijvoorbeeld ook nog een piano-app op de telefoon zetten voor als je in kleine bezetting je toon wilt vinden :-)

Een app om midi bestanden af te spelen voor Android is bijvoorbeeld Midi sheet music, voor IOS Learn my part (niet gratis). Piano apps zijn er in vele smaken, en doen het bijna allemaal gewoon.

. .

Repertoire-ideeën voor deze week (we doen niet al het onderstaande):

 • Frans Schubert (1797-1728), liederen voor mannen:
 • Schumann en Brahms, liederen voor vrouwen:
 • Johannes Brahms (1833-1897), liebesliederwalzer, koorliederen:
  • nummer 1,2,3,4,8, om te oefenen: Midi.
  • Dit is ook op cpdl te vinden, maar was niet altijd foutloos bij stukken die ik in het verleden deed. Kies bij imslp de versie uit de Sämtliche Werke.
  • koormuziek, wellicht enkele Volkslieder
 • Schumann - Spanisches Liederspiel (meer solistisch)
 • Felix Mendelssohn (en diens zuster Fanny) schreven ook vele leuke duetten en koorliederen
 • Wat zoal ter tafel komt.....
 • De partituren en midi staan deels op www.cpdl.org. en IMSLP
N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld, maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan. De indeling kan pas in de week zelf gemaakt, is afhankelijk van wat we zingen, en kan soms ook gewisseld worden. Ook het repertoire is natuurlijk afhankelijk van de soorten stemmen, vaardigheden en mogelijkheden.

Veel muziek staat al op internet, en is te vinden op www.imslp.org en op www.cpdl.org. Mocht je bewerkingen van mijn hand zoeken, Mijn arrangementen en kooredities zijn te vinden op www.vocalpdf.nl, maar worden ook verkocht via Zoecmusic.

Meer zakelijke info bij Buitenkunst

(in 2015: Sweelinck) als onderwerp

Buitenkunst-uitvoering in de "beeldende" tent: