Nach(t)klšnge - zang (Randmeer, 16-23 juli 2011, nr: 534)

Nacht, klank en ruimte zijn de ingrediŽnten van deze week. De nacht wordt ingevuld middels koorliederen uit de Duitse romantiek. We zingen onder meer 'Nachtwache'1 en 2 van Johannes Brahms, 'Einklang' van Hugo Wolf, en 'Schilflied' van Fanny Hensel, de al even begaafde zuster van Felix Mendelssohn. Daarnaast werken we aan 'Nachklšnge' van Robert Heppener, een modern meerkorig werk uit 1978, dat de grenzen van het koor verkent op gebied van klank en ruimte. In de loop van de week zullen we kijken of de principes uit het werk van Heppener ook de oudere werken kunnen beÔnvloeden. Deze romantische en moderne koormuziek vraagt om ervaren koorleden die vlot instuderen of voorbereiden.
De Duits-romantische muziek ligt wat beter in het gehoor dan het werk van Heppener, maar is ook niet echt makkelijk, Brahms is zesstemmig, en Wolf is harmonisch lastig. Vandaar dat zangers die het leuk vinden al hieronder wat kunnen voorbereiden. OriŽnteren kan natuurlijk ook door uitvoeringen te beluisteren, bijvoorbeeld op youtube. Voor de deelnemers is de muziek in de week beschikbaar, wel kan het handig zijn een stemvork mee te nemen (en evt een minikeyboard of ander muziekinstrumentje om je toon van af te halen).
(dirigent: Jurriaan Grootes)
Je kan ook kijken bij het overzicht van Buitenkunst Randmeer.


Hieronder vind je de komende tijd meer info en enige ondersteunende bestanden voor het Buitenkunstproject: Nach(t)klšnge

Met midi-voorbeeldMidibestanden kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma, zoals jazz++, sweetmidi of vanbasco midi player, zie homepage. De partituurpdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op te slaan.

Repertoire-ideeŽn voor deze week:

N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld, maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan. Brahms verdeelt het koor in zes stemmen, dus dan zijn er ook mezzi en baritons. Heppener is nog verder onderverdeeld, dus voorbereiden mag, de indeling kan pas in de week zelf gemaakt.

Muziekpartituren zijn deels te vinden via CPDL, IMSLP, en op het Werner Icking Archive. Beluisteren kan ook op youtube (zoekt en gij zult vinden). De partituren zijn niet gegarandeerd foutvrij! Mijn arrangementen en kooredities zijn voortaan ook te vinden op www.vocalpdf.nl.

Meer zakelijke info bij Buitenkunst

(in 2010: Franse Koormuziek)