Nonnen en Heksen - Een zangweek bij Buitenkunst

(zang - 20-27 juli 2024, Weeknummer: 534)

MacBeth and the witches
Een koorweek voor alleen vrouwenstemmen waarin we deze uitersten naast elkaar zetten: hemels en aards, vroom en vilein. Al voldoen de koorstukken niet altijd aan dit sprookjesclichť, de heksen uit Macbeth van Verdi klinken in ieder geval heel anders dan de ijle stemmen in zijn devote Laudi alla Vergine Maria. Naast deze klassiekers kunnen we ons ook nog verdiepen in delen uit Puccini's Suor Angelica of andere Italiaanse opera's. Voor maximaal 24 ervaren en geschoolde zangeressen. Een deel van de week werken we met een pianist(e).

Kijk ook op de workshopinfo van Buitenkunst (Randmeer) op www.buitenkunst.nl. En natuurlijk op andere pagina's van Buitenkunst.

nonnen 19e eeuw
Tijdens de buitenkunst week zingen we buiten en in werktenten op terrein Randmeer. De week staat onder leiding van Jurriaan Grootes, er zijn al aardig wat aanmeldingen, maar informeer bij buitenkunst zelf. Voor de overige informatie over kamperen, huurtenten, restaurant etc., zie ook het overzicht van Buitenkunst (Randmeer).

Voor het potentiŽle repertoire heb ik een overzicht gemaakt op een google drive-mapje, die vind je hier. Dit wordt langzamerhand gevuld, en mag van tevoren bekeken worden, dat is echter niet verplicht. Het kan ook zijn dat op basis van de bezetting er een stuk door een ander wordt vervangen, uiteindelijk bepaalt de samenstelling en mogelijkheden van het koor wat we kunnen en willen doen. In de week zelf krijg je dan een bundel met de bladmuziek waar we uit gaan werken, maar er blijft nog voldoende om uit te kiezen. We zullen voornamelijk als koor werken, en samen instuderen, maar wellicht ook in kleinere ensembles. Dat betekent dus wat meer zelfstandigheid. Neem eventueel een studiekeyboardje mee, of zet tijdig handige apps en bestanden op je telefoon of tablet (zie hieronder).


Buitenkunst achter restaurant
Om te oefenen: bij midi-voorbeeldMidibestanden kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma, zoals VanBasco of Midiplay, zie homepage. Dit kan ook met apps op je smartphone. De partituurpdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op te slaan. Voor in de week zelf kan je bijvoorbeeld ook nog een piano-app op de telefoon zetten voor als je in kleine bezetting je toon wilt vinden :-)

Een app om midi bestanden af te spelen voor Android is bijvoorbeeld Midi sheet music, voor IOS Learn my part (niet gratis). Piano apps zijn er in vele smaken, en doen het bijna allemaal gewoon.

Repertoire-ideeŽn voor deze week
(dit wordt langzaam uitgebreid en is niet definitief)

N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan, maar in verschillende bezettingen. Dat betekent dat de dames in 2, 3 of 4 stemmen verdeeld worden (of meer, wellicht solo's?). Het kan dus handig zijn om meerdere partijen even te bekijken. De indeling kan pas in de week zelf gemaakt, is afhankelijk van wat we zingen, en kan soms ook gewisseld worden (dus niet van tevoren claimen :-). Ook het repertoire is natuurlijk afhankelijk van de soorten stemmen, vaardigheden en mogelijkheden, we gaan het ter plekke zien!

Veel originele muziek staat op internet, en is te vinden op www.imslp.org en op www.cpdl.org, maar we zingen ook bewerkingen, dus kijk in deze map online. in de week zelf volgt een definitieve papieren bundel. Mocht je bewerkingen van mijn hand zoeken, Mijn arrangementen en kooredities zijn te vinden op deze site, maar ook op www.vocalpdf.nl.
Meer algemene info over buitenkunst staat natuurlijk bij Buitenkunst

in 2023: Recycle Koor met bewerkingen voor koor van geheel andere muziek.
in 2022: Spaanse Koorschatten met muziek van Sor, Casals, Granados en Carol Ruiz als pianiste.
in 2021: Polyfonie als thema, Machaut, Josquin, Monteverdi, Bach.
in 2020: Charpentier als onderwerp, ik heb deze week ivm corona toen niet gegeven, maar JanJoost nam dit van mij over.
in 2019: Lassus als onderwerp
in 2017: Shakespeare als onderwerp

Buitenkunst-uitvoering in de Theatertent 2011: