Polyfonie - Een zangweek bij Buitenkunst

(zang - 7-14 aug 2021 Weeknr: 554)

Alleluia nativitas, toegeschreven aan Perotinus, in een middeleeuws handschrift
Hoewel polyfonie letterlijk 'meerstemmigheid' betekent, gaat de klassieke polyfonie vooral over onafhankelijke lijnen en ongelijktijdige tekstplaatsing. In de negende eeuw begon de westerse polyfonie met versieringen van gregoriaans gezang, waarna deze compositiestijl zich in de renaissance met haar lange lijnen verder ontplooide. In de barok ontstond weer een nieuwe esthetiek die culmineerde in de levendige wirwar die de fuga's van Bach kunnen zijn. Wij zingen in deze week allerlei contrapuntische highlights van de middeleeuwen tot en met de barok, geestelijk en wereldlijk, met componisten als Machaut, Josquin des Prez, Monteverdi en Bach. Voor ervaren en zelfstandige koorzangers die vlot instuderen.

Kijk ook op de workshopinfo van Buitenkunst (Randmeer) op www.buitenkunst.nl. En natuurlijk op andere pagina's van Buitenkunst.

Madrigaalboek Monteverdi
Tijdens de buitenkunst week zingen we buiten en in werktenten, de week staat onder leiding van Jurriaan Grootes, er zijn al aardig wat aanmeldingen, bij het schrijven van deze pagina alleen nog plek voor tenoren. Voor de overige informatie over kamperen, huurtenten, restaurant etc., zie ook het overzicht van Buitenkunst (Randmeer).

Voor het potentiŽle repertoire heb ik een overzicht gemaakt op een google drive-mapje, die vind je hier. Dit mag van tevoren bekeken worden, dat is echter niet verplicht. Het kan ook zijn dat op basis van de bezetting er een stuk door een ander wordt vervangen, uiteindelijk bepaalt de samenstelling en mogelijkheden van het koor wat we kunnen en willen doen. In de week zelf krijg je dan een bundel met de bladmuziek waar we uit gaan werken, maar er blijft nog voldoende om uit te kiezen. We zullen deels als koor werken, en samen instuderen, maar ook in kleinere ensembles. Dat betekent dus wat meer zelfstandigheid. Neem eventueel een studiekeyboardje mee, of zet tijdig handige apps en bestanden op je telefoon of tablet.


Buitenkunst achter restaurant
Om te oefenen: bij midi-voorbeeldMidibestanden kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma, zoals VanBasco of Midiplay, zie homepage. Dit kan ook met apps op je smartphone. De partituurpdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op te slaan. Voor in de week zelf kan je bijvoorbeeld ook nog een piano-app op de telefoon zetten voor als je in kleine bezetting je toon wilt vinden :-)

Een app om midi bestanden af te spelen voor Android is bijvoorbeeld Midi sheet music, voor IOS Learn my part (niet gratis). Piano apps zijn er in vele smaken, en doen het bijna allemaal gewoon.

Repertoire-ideeŽn voor deze week
Ik heb wat ideeŽn hieronder gezet, en in een online mapje (we doen niet al het onderstaande, maar dit zijn wat mogelijkheden uit het ruime aanbod):

N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan, met dien verstande dat in de oudere muziek de ligging vaak wat anders is, en we niet alleen vierstemmig zingen. Het kan dus handig zijn om meerdere partijen even te bekijken. De indeling kan pas in de week zelf gemaakt, is afhankelijk van wat we zingen, en kan soms ook gewisseld worden. Ook het repertoire is natuurlijk afhankelijk van de soorten stemmen, vaardigheden en mogelijkheden.

Veel muziek staat al op internet, en is te vinden op www.imslp.org en op www.cpdl.org. Mocht je bewerkingen van mijn hand zoeken, Mijn arrangementen en kooredities zijn te vinden op deze site, maar ook op www.vocalpdf.nl.
Meer algemene info over buitenkunst staat natuurlijk bij Buitenkunst

in 2020: Charpentier als onderwerp, ik heb deze week ivm corona toen niet gegeven, maar JanJoost nam dit van mij over.
in 2019: Lassus als onderwerp
in 2017: Shakespeare als onderwerp

Buitenkunst-uitvoering in de Theatertent 2011: