Recycle-koor - Een zangweek bij Buitenkunst
(zang - 15-22 juli 2023, Weeknummer: 524)
Klassieke componisten hadden er geen moeite mee om hun eigen of andermans muziek te hergebruiken. Ze veranderden bijvoorbeeld de vorm of de bezetting, waardoor er een nieuwe versie ontstond. Met dezelfde vanzelfsprekendheid waarmee ook koren voor lichte muziek bewerkingen zingen, gaan wij deze week aan de slag met hergebruikte versies van klassieke stukken. Denk bijvoorbeeld aan een lied van Schubert (maar dan voor koor), een gezongen pianostuk van Chopin of een meerstemmige aria van Händel. In de week krijgt iedereen bladmuziek van de bewerkingen. We zingen vooral als koor, maar wellicht ook in kleinere ensembles. Voor deze week is ruime koor- of zangervaring gewenst, alsmede vlot kunnen instuderen.
Kijk ook op de workshopinfo van Buitenkunst (Randmeer) op
www.buitenkunst.nl. En natuurlijk op andere pagina's van Buitenkunst.
Tijdens de buitenkunst week zingen we buiten en in werktenten op terrein Randmeer. De week staat onder leiding van Jurriaan Grootes, er zijn al aardig wat aanmeldingen, maar informeer bij buitenkunst zelf. Voor de overige informatie over kamperen, huurtenten, restaurant etc., zie ook het overzicht van
Buitenkunst (Randmeer).
Voor het potentiële repertoire heb ik een overzicht gemaakt op een google drive-mapje, die vind je hier. Dit wordt langzamerhand gevuld, en mag van tevoren bekeken worden, dat is echter niet verplicht. Het kan ook zijn dat op basis van de bezetting er een stuk door een ander wordt vervangen, uiteindelijk bepaalt de samenstelling en mogelijkheden van het koor wat we kunnen en willen doen. In de week zelf krijg je dan een bundel met de bladmuziek waar we uit gaan werken, maar er blijft nog voldoende om uit te kiezen. We zullen voornamelijk als koor werken, en samen instuderen, maar wellicht ook in kleinere ensembles. Dat betekent dus wat meer zelfstandigheid. Neem eventueel een studiekeyboardje mee, of zet tijdig handige apps en bestanden op je telefoon of tablet (zie hieronder).
Om te oefenen: bij

Midibestanden
kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma,
zoals VanBasco of Midiplay, zie
homepage. Dit kan ook met apps op je smartphone. De

pdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op
te slaan. Voor in de week zelf kan je bijvoorbeeld ook nog een piano-app op de telefoon zetten voor als je in kleine bezetting je toon wilt vinden :-)
Een app om midi bestanden af te spelen voor Android is bijvoorbeeld Midi sheet music, voor IOS Learn my part (niet gratis). Piano apps zijn er in vele smaken, en doen het bijna allemaal gewoon.
Repertoire-ideeën voor deze week
(dit wordt langzaam uitgebreid en is niet definitief)
- Händel - Lascia ch'io pianga
- Schubert - Die Forelle, das Wandern
- Tsjaikovsky - kwartet nr 1
- Zie online mapje dat hieronder genoemd wordt
N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan, met dien verstande dat we allerlei muziek in bewerking zingen, en we niet alleen vierstemmig zingen. Bij gebrek aan tenoren zingen we veel muziek S - Ms - A(t) - (t)B. Dat betekent dat de dames in 3 verdeeld worden, en de alten in een iets hogere ligging de tenorbalk zingen. Het kan dus handig zijn om meerdere partijen even te bekijken. De indeling kan pas in de week zelf gemaakt, is afhankelijk van wat we zingen, en kan soms ook gewisseld worden (dus niet van tevoren claimen :-). Ook het repertoire is natuurlijk afhankelijk van de soorten stemmen, vaardigheden en mogelijkheden, we gaan het ter plekke zien!
Veel originele muziek staat op internet, en is te vinden op www.imslp.org en op www.cpdl.org, maar we zingen bewerkingen, dus kijk in deze map online. Mocht je bewerkingen van mijn hand zoeken, Mijn arrangementen en kooredities zijn te vinden op deze site, maar ook op www.vocalpdf.nl.
Meer algemene info over buitenkunst staat natuurlijk bij Buitenkunst
in 2022: Spaanse Koorschatten met muziek van Sor, Casals, Granados en Carol Ruiz als pianiste.
in 2021: Polyfonie als thema, Machaut, Josquin, Monteverdi, Bach.
in 2020: Charpentier als onderwerp, ik heb deze week ivm corona toen niet gegeven, maar JanJoost nam dit van mij over.
in 2019: Lassus als onderwerp
in 2017: Shakespeare als onderwerp
Buitenkunst-uitvoering in de Theatertent 2011: