Shakespeare in songs - Een zangweek bij Buitenkunst

(Randmeer, 5-12 aug 2017, nr: 554)

Willam Shakespeare (postume kopergravure 1622) De toneelstukken van Shakespeare waren doorspekt met muziek en zang. Het is bekend dat de toneelschrijver onder meer samenwerkte met componisten als Morley en Johnson. Het sprookjesachtige The Tempest uit 1611 inspireerde ook vele latere componisten. We zingen deze week uit de barokke toneelmuziek van Johnson en Purcell, waarin de vele personages tot uitdrukking komen in afwisselende duetten en koorstukken. Daarnaast zingen we wat latere composities, waar de tekst tot meer autonome koorwerken heeft geleid: van kleurrijke romantische zettingen van Wood en Vaughan Williams tot de complexe moderne klanken van Frank Martin. Voor ervaren (koor)zangers die vlot instuderen. Kijk ook op het overzicht van Buitenkunst (Randmeer) op www.buitenkunst.nl

shakespeare Globe theatre.jpg Tijdens de buitenkunst week zingen we buiten en in werktenten, de week staat onder leiding van Jurriaan Grootes. Voor de overige informatie over kamperen, huurtenten, restaurant etc., zie ook het overzicht van Buitenkunst (zie Randmeer).

Het repertoire zet ik van tevoren deels op mijn website, en mag van tevoren bekeken worden, dat is echter niet verplicht. Het kan ook zijn dat op basis van de bezetting er een stuk door een ander wordt vervangen. In de week zelf krijg je dan een bundel met de bladmuziek waar we uit gaan werken, maar er blijft nog voldoende om uit te kiezen. We zullen deels als koor werken, en samen instuderen, maar ook in kleinere ensembles, en een enkele solo. Dat betekent dus wat meer zelfstandigheid. Neem eventueel een studiekeyboardje mee, of zet tijdig handige apps en bestanden op je telefoon. De hoofdmoot is echter zoals in de infotekst te lezen is voor koor.


Miranda, Prospero, Ariel, and Caliban in Act I, scene ii, of The Tempest. Om te oefenen: bij midi-voorbeeldMidibestanden kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma, zoals VanBasco of Midiplay, zie homepage. Dit kan ook met apps op je smartphone. De partituurpdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op te slaan. Voor in de week zelf kan je bijvoorbeeld ook nog een piano-app op de telefoon zetten voor als je in kleine bezetting je toon wilt vinden :-)

Een app om midi bestanden af te spelen voor Android is bijvoorbeeld Midi sheet music, voor IOS Learn my part (niet gratis). Piano apps zijn er in vele smaken, en doen het bijna allemaal gewoon.

. .

. .

. .

Repertoire-ideeŽn voor deze week
(we doen niet al het onderstaande, maar mogelijkheden te over zoals je ziet):

  • Johnson bladmuziek
  • Verder zijn er nog liedere van diverse componisten (wellicht leuk voor de late uurtjes), verzameld door Frank Bridge op IMSLP.
  • Purcell (of Weldon): The Tempest, hier van staat op internet wel hele oude bladmuziek
  • Wood ; Full Fathom bladmuziek (en midi)
  • Vaughan Williams, The cloud capped towers, is wel ergens te vinden op internet als pdf, midi hier, zoeken naar Vaughan Willams.
  • Frank Martin - Ariel Songs, luister naar NKK,RIAS-kk, muziek zie hieronder onder modern.
  • Wellicht komen we nog aan andere leuke dingen toe.....
  • De partituren en midi staan deels op www.cpdl.org. en IMSLP, en links naar de moderne stukken: 1, 3, 5.
  • Verder heb ik nog midis gemaakt van VW2 en Martin2: als zip
N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld, maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan. De indeling kan pas in de week zelf gemaakt, is afhankelijk van wat we zingen, en kan soms ook gewisseld worden. Ook het repertoire is natuurlijk afhankelijk van de soorten stemmen, vaardigheden en mogelijkheden.

Er is natuurlijk nog een schat aan informatie te vinden over Shakespeare, de muziek (zie bijvoorbeeld hier) of de inhoud van de Tempest. Ik houd mij geheel aanbevolen voor mensen die de groep kort kunnen bijpraten over een interessant onderwerp.
Veel muziek staat al op internet, en is te vinden op www.imslp.org en op www.cpdl.org. Mocht je bewerkingen van mijn hand zoeken, Mijn arrangementen en kooredities zijn te vinden op www.vocalpdf.nl, maar worden ook verkocht via Zoecmusic.

Meer zakelijke info bij Buitenkunst

(in 2016: Liedertafel) als onderwerp

Buitenkunst-uitvoering in de Theatertent 2011: