Spaanse koorschatten - Een zangweek bij Buitenkunst

(zang - 23-30 juli 2022, Weeknummer: 534)

Fenando Sor met gitaar
Sor, Granados, Albťniz, Casals zijn bekende namen in de Spaanse instrumentale muziek. Veel van deze componisten hebben ook werken voor koor geschreven in uiteenlopende stijlen en genres. Soms is het Spaanse karakter overduidelijk door de taal en de melodieŽn, soms ligt het subtiel onder de oppervlakte. Wij zingen deze week klassieke, romantische en modernere werken van Spaanse origine in vierstemmige koorbezetting. Het exacte repertoire hangt natuurlijk ook weer van de aangemelde bezetting af. Ruime koor- of zangervaring vereist, alsmede vlot kunnen instuderen

Kijk ook op de workshopinfo van Buitenkunst (Randmeer) op www.buitenkunst.nl. En natuurlijk op andere pagina's van Buitenkunst.

Enrique Granados aan de piano
Tijdens de buitenkunst week zingen we buiten en in werktenten op terrein Randmeer. De week staat onder leiding van Jurriaan Grootes, er zijn al aardig wat aanmeldingen, waarschijnlijk is er alleen nog plek voor tenoren. Voor de overige informatie over kamperen, huurtenten, restaurant etc., zie ook het overzicht van Buitenkunst (Randmeer).

Voor het potentiŽle repertoire heb ik een overzicht gemaakt op een google drive-mapje, die vind je hier. Dit mag van tevoren bekeken worden, dat is echter niet verplicht. Het kan ook zijn dat op basis van de bezetting er een stuk door een ander wordt vervangen, uiteindelijk bepaalt de samenstelling en mogelijkheden van het koor wat we kunnen en willen doen. In de week zelf krijg je dan een bundel met de bladmuziek waar we uit gaan werken, maar er blijft nog voldoende om uit te kiezen. We zullen voornamelijk als koor werken, en samen instuderen, maar wellicht ook in kleinere ensembles. Dat betekent dus wat meer zelfstandigheid. Neem eventueel een studiekeyboardje mee, of zet tijdig handige apps en bestanden op je telefoon of tablet.


Buitenkunst achter restaurant
Om te oefenen: bij midi-voorbeeldMidibestanden kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma, zoals VanBasco of Midiplay, zie homepage. Dit kan ook met apps op je smartphone. De partituurpdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op te slaan. Voor in de week zelf kan je bijvoorbeeld ook nog een piano-app op de telefoon zetten voor als je in kleine bezetting je toon wilt vinden :-)

Een app om midi bestanden af te spelen voor Android is bijvoorbeeld Midi sheet music, voor IOS Learn my part (niet gratis). Piano apps zijn er in vele smaken, en doen het bijna allemaal gewoon.

Repertoire-ideeŽn voor deze week
De inspiratie voor deze week was het feit dat de Spaanse koormuziek zo zelden in Nederland wordt uitgevoerd, uit deze periode nog minder dan de Spaanse Renaissance, die nog wel enige bekendheid geniet. Ik heb wat ideeŽn hieronder gezet, en in een online mapje (we doen niet al het onderstaande, maar dit zijn wat mogelijkheden uit het ruime aanbod):

N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan, met dien verstande dat in de oudere muziek de ligging vaak wat anders is, en we niet alleen vierstemmig zingen. Het kan dus handig zijn om meerdere partijen even te bekijken. De indeling kan pas in de week zelf gemaakt, is afhankelijk van wat we zingen, en kan soms ook gewisseld worden. Ook het repertoire is natuurlijk afhankelijk van de soorten stemmen, vaardigheden en mogelijkheden, we gaan het ter plekke zien!

Veel muziek staat al op internet, en is te vinden op www.imslp.org en op www.cpdl.org, maar ik werk vooral met de edities in het voornoemde mapje online. Mocht je bewerkingen van mijn hand zoeken, Mijn arrangementen en kooredities zijn te vinden op deze site, maar ook op www.vocalpdf.nl.
Meer algemene info over buitenkunst staat natuurlijk bij Buitenkunst

in 2021: Polyfonie als thema, Machaut, Josquin, Monteverdi, Bach.
in 2020: Charpentier als onderwerp, ik heb deze week ivm corona toen niet gegeven, maar JanJoost nam dit van mij over.
in 2019: Lassus als onderwerp
in 2017: Shakespeare als onderwerp

Buitenkunst-uitvoering in de Theatertent 2011: