Stijlkoor - Een zangweek bij Buitenkunst

(Buitenkunst Randmeer, 12-19 juli 2014, nr: 524)

Barokke articulatie, lange renaissancelijnen, een romantische operastem, dynamiekverschillen: wat past er nu bij een koorstuk uit een bepaalde stijlperiode? We gaan op zoek naar typerend stemgebruik en onderscheidende stijlmiddelen van diverse perioden. Dit doen we aan de hand van een aantal (delen uit) toppers uit de klassieke koorliteratuur: Josquin (Nymphes des bois), Monteverdi (Ah dolente partita), Bach (Jesu, meine Freude), Pearsall (Lay a garland), De Leeuw (Prière). Een week met soms pittige en beroemde a capella koorwerken, maar vooral een verkenningstocht van stijl naar stijl, voor ervaren koorleden en andere geoefende zangers. We zingen buiten en in werktenten, de week staat onder leiding van Jurriaan Grootes.

Het repertoire van deze week mag van tevoren bekeken worden, dat is echter niet verplicht. Het kan ook zijn dat op basis van de bezetting er een stuk door een ander wordt vervangen. Voor Josquin zijn er in ieder geval redelijk wat mannen-stemmen nodig, dus dat zou ook best een ander stuk kunnen worden. Ook in de week kan er nog wat aangepast waar wenselijk. Het uitgangspunt blijft natuurlijk om verschillende stijlen te zingen, en onze kleur, timing, legato, dynamiek, beleving en wat al niet er op aan te passen. Veel mogelijke aanknopingspunten dus, van stemtechniek tot musicologie. Uiteindelijk moet dit natuurlijk vooral leiden tot mooie muziek.

De bladmuziek krijg je verder in de week zelf. Voor de overige informatie over kamperen, huurtenten, restaurant etc., zie ook het overzicht van Buitenkunst (zie Randmeer).


Hieronder vind je de komende tijd meer info en enige ondersteunende bestanden voor het Buitenkunstproject: Stijlkoor

Met midi-voorbeeldMidibestanden kan je de eigen partij sterker zetten e.d. met een apart programma, zoals jazz++, sweetmidi of vanbasco midi player, zie homepage. De partituurpdf bestanden (klik op titel) kan je lezen met acrobat reader (of ghostscript). Met een rechtermuisklik kan je kiezen om het bestand op te slaan.

Repertoire-ideeën voor deze week:

N.B. Stemsoorten zijn natuurlijk nog niet ingedeeld, maar je mag doorgaans van je eigen stemtype uitgaan. De indeling kan pas in de week zelf gemaakt, is afhankelijk van wat we zingen, en kan soms ook gewisseld worden. Ook het repertoire is natuurlijk afhankelijk van de soorten stemmen, vaardigheden en mogelijkheden.

Muziekpartituren zijn voor een deel te vinden op www.cpdl.org. Mocht je bewerkingen van mijn hand zoeken, Mijn arrangementen en kooredities zijn te vinden op www.vocalpdf.nl, maar worden ook verkocht via Zoecmusic.

Meer zakelijke info bij Buitenkunst

(in 2013: Beatles)

Buitenkunst-uitvoering in de "beeldende" tent: